Саопштење поводом текста „Покрета ветерана“

Саопштење САВЕЗА РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ поводом текста објављеног у медијима, преузетог са званичног сајта „Покрета ветерана“

Злоупотреба ветеранске популације у политичке сврхе није по први пут покренула јавност. Текст г. Дујовића, председника странке „Покрет ветерана“ и народног посланика ( са изборне листе  СПС ? ) је више него тенденциозан, представља класичан политички маркетинг и сламку спаса за човека који у свом претходном мандату и на челу појединих скупштинских одбора, није ништа корисно учинио за ветеранску популацију, осим ако се изуземе лична и промоција његове политичке странке.

„Савез ратних ветерана Србије“ представља унију неколико већих и активних ветеранских удружења, окупљених под овим именом без обзира на политичке боје и остале разлике.  Ветерани нису политичка категорија и не би требали бити, јер их нико ни 1991. ни 1999. није питао којој странци припадају. За необавештеног г. Дујовића „неколико стотина политички инструисаних индивидуа“ је у оснивању имало подршку 55.000 чланова, а данас тај број премашује цифру од 70.000 људи, што организацији даје легитимитет у законској борби за своја неостварена права. Заједничко им је недостатак адекватних правних аката, прецизније закона о ратним ветеранима и члановима њихових породица, наравно, легално, кроз систем институција државе. За разлику од г. Дујовића који после свих ових година свог битисања на посланичком буџету „баш сада по убрзаном поступку“покреће иницијативу за донешење „свог“ предлога закона, преданог у марту о.г. надлежним институцијама. А тај „његов“ предлог, датира из 2007.године у Нацрту који је израдио тим Министарства рада и социјалних питања. У међувремену је дословце, све са тачком и зарезом преписан, „ауторизован“ као „Дујовићев“, узгред речено не даје никаква права више од половини борачко-инвалидске популације. Зашто и такав до данас није угледао светлост дана, то би  баш г. Дујовић, из прве руке могао да објасни. Савез је темељно, уз консултације неколико правних факултета, врсних правника, ветеранске популације и свих других који су желели помоћи у креирању законског акта сачинио други документ и након јавне расправе, првенствено унутар циљне групе које се и тиче, жели да га стави у скупштинску процедуру. Повезивање најаве (која је поменута, али не и усвојена на скупштини Савеза) учешћа на јавном скупу 06.октобра и присуства ветерана истом, са иницијативом око доношења закона је најблаже речено неукусно. Таман толико, колико и изјава г . Дујовића да „као једино изабрани легитимни представник ветерана Србије“ има право да предлаже, представља и уобличава мишљење бивших бораца, удружења и савеза.“ Савез ратних ветерана Србије“ ,нити је тражио,нити жели подршку од минорне странке као што је Покрет ветерана у борби за своја права. Поготово нам нетреба подршка од самозваног лидера ветерана г.Саше Дујовића од кога нема никакве користи ни партија на чијој листи је посланик, јер иза њега нису стајали, нити стоје ветерани у Србији.

 

 

Председник Савеза раних ветерана
Милошевић Миле