Логори за Србе

 

Дугометражни документарни филм "Мученици", који говори о страдању Срба у логорима "Лора" код Сплита, "Дретељ" код Чапљине и "Челебићи" код Коњица од 1991. до 1995. године.

Филм, који садржи тридесетак свједочења Срба који су прошли најстрашнија мучења у овим логорима, режирао је Денис Цвитичанин, Србин који живи у Канади, а урадила га је продукцијска кућа "Бриџ продакшн" у коопродукцији Радио-телевизије РС, уз помоћ Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Удружења логораша регије Требиње.

"Опредијелио сам се да филм буде играно-документарни, како би гледаоцима што више приближили мучења и страдања српских логораша", рекао је Цвитичанин.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да ово потресно остварење даје српском народу додатну снагу да се врати у долину Неретве, гдје је живио и раније, да обнови саборну цркву у Мостару и цркву у Чапљини.

Предсједник Удружења логораша РС Бранислав Дукић је такође рекао да филм мора да буде наук за покољења која долазе.

"Ово је више од античке драме, ово је хришћанска драма којом је Цвитичанин, заједно са својим мученицима из филма, дао свој удио у стваралаштву и промоцији истине", истакао је Драган Давидовић, директор Радио-телевизије РС.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски нагласио је да ово филмско остварење има неколико врло значајних момената, а најзначајнији је тај што су сведоци људи који су преживели тортуру и страдања у логорима.- Они су своје сведочанство показали на најбољи могући начин, а то значи да нису имали мржње ни према коме, чак ни према мучитељима - додао је владика Григорије, указујући да је вредност филма у томе што у њему учествују и часни људи других националности, са којима су Срби били у сукобу као народ у протеклом рату.

Филм "Мученици" треба да погледају сви, и они који су били жртве и они који су били злочинци, јер је он поука генерацијама које долазе шта ваља а шта не ваља, шта треба да раде а шта не треба - сматра је др Доброслав Ћук, начелник општине Требиње.
Документарни филм "Мученици" сниман је 10 мјесеци.