ИЗЛЕТ: 03. АВГУСТ 2019.

0
0
0
s2smodern

ДРИНА, НАЈЛЕПША СРПСКА РЕКА - МАНАСТИР ТРОНОША - МАЛИ ЗВОРНИК – ЕТНО СЕЛО „СУНЧАНА РЕКА“ - БАЊА КОВИЉАЧА

ПЛАН ИЗЛЕТА ИЗ САТА У САТ :

06:30 - САСТАНАК ГРУПЕ НА ПАРКИНГУ ИСПРЕД РАКОВИЧКЕ ЦРКВЕ.

07:00 - ПОЛАЗАК аутобуса за манстир Троношу. Вожња АУТОБУСОМ преко Обреновца и Шапца. Манастир је удаљен од Београд 157 км, а вожња траје око 2,5 часа . До манастира није предвиђена пауза у току путовања.

09:30 ДОЛАЗАК У МАНСТИР ТРОНОША. Манастир је посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице. У њему је Вук Караџић учио прва слова и почео своје образовање. Манастир је познат по томе што је у њему сачуван јединствен народни обичај тзв. „Ратарске свеће“. Троноша је један од најлепших и најзначајнијих српских манстира. Окружен је нетакнутом природом, а посебну знаменитост представља чесма Девет Југовића. Враћа нас у далеку прошлост која сеже још од 1317. године. Био је средиште покрета отпора српског народа против Турака и центар окупљања највећих српских устаничких вођа.
О значају и историји Манастира Троноша упознаће нас Игуман манастира.Предвиђено задржавање у манстиру је 90 минута. Наставак путовања за Мали Зворник у 11:00 часова.

Манастир

12:00 – Долазак у Мали Зворник, паркиг поред Пешачког моста на Дрини. На овом месту се налази улаз у Подзени град „Камена девојка“ кога чине огромани , потпуно опремљени подземни системи склоништа, тајних пролаза, километри тунела, просторија за боравак више хиљда људи, системи за водо снабдевање,крстионица, олтар... Све наведено је грађено од 1931 до 1934.године у највећој тајности, то јест до убиства Краља Александра у Марсеју, као „сигурна кућа“ за боравак Краљевске породице Карађорђевић и политичке елите тога времена за случај ратне опасности која се увелико надвила над целим човечанством. Испред улаза у Подземини град сачекаће нас Секретар за туризам Ошптине Мали Зворник, који ће нас упознати са тајнама овог невероватног подземног објекта. Ко буде желео моћи ће уз личну карту преко „Пешачког моста“ да посети Републику Српску и кратко прошета улицама Зворника. Полазак аутобуса за Сунчану реку предвиђен је у 13 : 30 часова.

Камена девојка

14:00 - ДОЛАЗАК У ЕТНО СЕЛО „СУНЧАНА РЕКА“. Етно село “Сунчана река” се простире на обали најлепше српске реке – Дрине, испод историјске планине Гучево. Ово је јединствена оаза за одмор, опуштање, спорт. Познати редитељ Здравко Шотра, заљубљеник у „Сунчану Реку“, снимао је овде сцене за четири своје серије: Грех њене мајке, Непобедиво срце, Шешир професора Косте Вујића и делове тв серије о песнику Лази Костићу. У част славног редитеља плажа у овом етно комплексу носи име „Шотрина плажа“. На „Сунчаној реци“ постоји ергела коња и магараца. Организује се вожња фијакером поред реке Дрине, до центра Бање Ковиљаче, као и свакодневно јахање обалом реке . Поред коња на “Сунчаној Реци” можете видети паунове, зечеве, голубове, украсне коке, домаће сорте свиња…У етно селу постоји богата музејска поставка „ Дрина кроз векове“ са преко 150 фотографија и историјских документа везаних за овај крај. На месту где се налази Сунчана Река, 1914. године. наш каплар Вуковић из Осечине,испалио је први хитац, погодивши аустроугарског капетана и тако је означио почетак И свеског рата.
У етно селу биће организова ручак, за излетнике који су уплатили додатну услугу, а они који желе да се купају могу да се освеже на прелепој “Шотриној плажи” у етно селу.. Предвиђена дужина боравка је 2,5 часа. Полазак аутобуса за Бању Ковиљачу је у 16: 40 часова.

Сунчана река

17:00 – ДОЛАЗАК АУТОБУСА У БАЊУ КОВИЉАЧУ . Краљевсака бања, Подринска лепотица., само су неки од епитета који се приписују овој бањи. Бања Ковиљача, једна од најлепших и најлековитијих бања Балкана, налази се у западној Србији, у загрљају реке Дрине и шумовите планине Гучево, на надморској висини од 128 м. Богати извори сумпоровите воде, лековито блато, повољни климатски услови, као и бројни културно – историјски споменици, неодољив су изазов за развој свих видова туризма. Постојање бање датира још од 1867 године за време владавине Михаила Обреноцића. Бања Ковиљача је потпуно изграђена током двадесетих и тридесетих година XX века. Подигнути су луксузни хотели и виле, а лепо је уређен и парк који повезује бањске објекте. Место главне забаве од 1939. године постаје надалеко познат Курсалон који плени својом лепотом, а богат ентеријер у себи још увек носи дух прошлих времена. Прва коцкарница на Балкану отворена је у Курсалону. Бањски парк је јединствени симбол Бање Ковиљаче, чувени “Бањски парк” који је стваран по угледу на западно европске и који се простире на површини од 40 ха, представља по величини други парк у Србији. Смештен у подножју шуме граба, цера и букве, бањски парк још од почетка XX века мами своји изгледом и лепотом, а сам центар овог музеја природе на отвореном чини грандиозна фонтана, која је у новијој историји заменила првобитно нешто мањи водоскок. Лагана шетња центром бање, грдским парком И уживање у прелепом амбијенту. Обилазак реновираног “Курсалона” најрепрезентативнијег културног И туристичког објекта Западне Србије.И разгледање његовог садржаја. Полазак аутобуса за Београд је у 19: 00 часова.

Бања Ковиљача

21:30 - ДОЛАЗАК АУТОБУСА У БЕОГРАД на место поласка.

ЦЕНА АРНЖМАНА : 1.750 ДИНАРА

АРАНЖМАНА ОБУХВАТА: Превоз луксузним туристичким аутобусом, трошкове пратиоца групе И стручног водича, улазнице за подземни град “ Камена Девојка”, организацију излета.

АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА: ручак у етно селу Сунчана река који се доплаћује 600 динра.

МЕНИ: домаћа супа / натур шницла са пиреом и преливом од печурака / купус салата / врућа лепиња из фуруне.

*Идивидуалне трошкове путника.

БОНУС : Управа реновираног Курсалона у Бањи Ковиљачи изразила је добру вољу и условно је договорен обилазак и разгледање НАЈРЕПРЕЗЕНТАТИВНИЈЕГ КУЛТУРНОГ И ТУРИСТИЧКОГ ОБЈЕКТА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ, што иначе није пракса управе. Реализација зависи од евентуалних скупова или догађаја који су могући у времену када боравимо у бањи. (концерт класичне музике , конгрес…) који за сада нису заказани у дану наше посете Бањи..

*Организатор задржава право измене редоследа посета локалитетима.
*Сатница наведена у програму је оријентационог карактера и подложна је променама у зависности од саобраћајних услова, прилика на поједимим локалитетима које посећујемо или више силе.

ПРЕПОРУЧЕНА ГАРДЕРОБА ЗА ОВАЈ ИЗЛЕТ: спортска одећа И обућа, лагана јакна за кишу ; опрема за плажу – купање. Прогнозирана температура за 03. август 31o C.