ИЗЛЕТ: 22. СЕПТЕМБАР 2019. ГРОЖЂЕНБАЛ – ВРШАЦ

0
0
0
s2smodern

„ВРШАЦ, ЛЕПА ВАРОШ“
* Јован Стерија Поповић

На око 80 км северно од Беогрда на међународном путу за Румунију смештен је Вршац, један од најлепших банатских градова. Нлази се у југоисточном делу Војводине, уз ивицу Панонске низије, у подножију и на обронцима Вршачких планина са којих се спушта свеж планински ваздух. Броји 40 хиљада становника и један је од најстаријих банатских градова. Познат је по томе што његове територије заузима простор природног резервта Делиблатске пешчаре. Једна од предности Вршца је близина границе са Румунијом од које је удаљен 14 км. Због чега је и железничи гранични прелаз смештен у њему.

Обилује бројном старим здањима разноврсних стилова, црквма и културним институцијама чувајући једну од најстаријих традиција мађу српским градовима.
И поред свега главна асоцијација на Вршац су вино и виногради. Овај град има дугу традицију у узгајању винове лозе од Дечана и Римљана па до данашњих дана. На његовим падинама су највеће плантаже виногрда које дају печат развоју града и околине. Посебно је значајан подрум „Вршачки виногради“ који је направљен у облику слова Y и један је од три највећа подума под једним кровом у Европи. Вршац је град значајних културних и спортских установа. Издвајају се градски музеј, библиотека, биоскопи и спортска дворана „Миленијум“.
Град може да се похвали многим знаменитим личностима које су потекле одавде, као што је сликар Павле Паја Јовановић, фотограф Милан Јовановић, песник Васко Попа, глумица Рада Ђуричин и највећи од свих, српски књижњвник *Јован Стерија Поповић који је са само три речи изразио дивљење свом родном граду „ Вршац, лепа варош“ .

Оно што свакако не треба пропустити су традиционалне манифестације које се одржавају у Вршцу као што су „Вршачки венац“ међународни фестивал фолклора, „Вршачка позоришна јесен“ и најпопуларнија од свих „Дани бербе грожђа“ познатија у народу као ГРЖЂЕНБАЛ, која се одржава сваке године, трећег викенда у септембру мрсецу.

ГРОЖЂЕНБАЛ
Дани бербе грожђа у Вршцу су традиционална карневалска манифестација посвећена грожђу и вину. Организује се сваке године, трећег викенда у септембру месецу. Прва оваква манифестација одржана је у кафани „Код два кључа“ далеке 1857.године. Маскота бербе је Винко Лозић, лик кога је створио знаменити српски писац, иначе рођен у Вршцу, Јован Стерија Поповић. Посетоци манифестације су у прилици да дегустирају чувена вршачка вина, купе грожђе, посете најчувеније винске подруме, уживају у укусним локалним специјалитетима и присуствују богатом културно уметничком програму који се одвија на улицама и градским трговима.

 

ОВАКО ЈЕ БИЛО 2015. ГОДИНЕ !

 

ПРОГРАМ ИЗЛЕТА

06: 30 h. - САСТАНАК ГРУПЕ НА ПАРКИНГУ ИСПРЕД РАКОВИЧКЕ ЦРКВЕ

07:00 h. - ПОЛАЗАК АУТОБУСА ЗА ВРШАЦ

09:30 h. – РАЗГЛЕДАНЈЕ ГРАДА. У пратњи локалног водиче „Туристичке организације Вршац“ и лаганој шетњи обићићемо најзначајније културно историјске споменика и
здања у Вршцу.

12::00 h. – СТАРТ КАРНЕВАЛСКЕ ПОВОРКЕ

14: 00 h. – ГРОЖЂЕ ИЗ АВИОНА

15 : 00 h. – РУЧАК ( ФАКУЛТАТИВНО ) у неком од вршачких ресторана или слободно време за индивидуалне активности и обиласке штандова излагача грожђа, вина, хране и других производа који се излажу у оквиру манифестације.

16:30 h. – КУЛТУРНО УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ на улицама и трговима града.

18:30 h. – ПОЛАЗАК ЗА БЕОГРАД

20 : 00 h. / 20: 30 h. - ДОЛАЗАК У БЕОГРАД на место поласка.

ЦЕНА ИЗЛЕТА : 1,250.00 ДИНРА

ЦЕНА АРАНЖМАНА ОБУХВАТА : превоз аутобусом туристичке класе на наведеној релацији , пратиоца групе током целог излета, услуге Туристичке организације Вршац – локалног водича за обилазак града, организацију излета.

ЦЕНА АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА :, индивидуалне трошкове путника, заједнички ручак : цена _________ динра.

*СAТНИЦА и план разгледања града који су дати у програму излета су оријернтационог карактера и подложни су променама у зависности од прилика у саобраћају, приликама на локалитетима које разгледамо, организатора карневала, временских прилика, више силе.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА : Температура ваздуха прогнозирана за западну Србију за 22..септембар темп. око 25 ° C. Врме претежно сунчано. .

ГАРДЕРОБА : лагана спортска одећа, и обућа погодна за шетање..